Cum te ajuta spirulina sa combati obezitatea

Obezitatea este caracterizată de o masă corporală prea mare – dacă indicele de masă corporală al unei persoane depășește 30, aceasta suferă de obezitate. Dar ce legătură există între obezitate și spirulină și ce beneficii are acest remediu natural?

Ce este spirulina?

Spirulina face parte din categoria microalgelor albastre și este comercializată sub formă de supliment alimentar – tablete, capsule sau pulbere. Bogată în nutrienți, spirulina este alcătuită în proporție de peste 60% din proteine, însă se laudă și cu un aport mare de vitamine din complexul B, precum și cu conținutul de fier și mangan. Această algă este renumită pentru efectele sale benefice asupra sănătății, fiind, de exemplu, un antiinflamator și antioxidant eficient. Iar unele studii efectuate recent arată că spirulina poate fi eficientă și în combaterea obezității.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce beneficii are spirulina?

Iată ce beneficii pentru sănătate, documentate științific, poate avea aportul de spirulină:

Spirulina accelerează scăderea în greutate

Consumul de spirulină se poate dovedi eficient în reducerea greutății corporale. Studiile efectuate pe șoareci arată că această microalgă are abilitatea de a accelera metabolismul, de a suprima apetitul și totodată de a împiedica acumularea de țesut adipos. Deși nu este clar dacă efectele sunt valabile și la oameni, poți întreba medicul de familie dacă administrarea de sprirulină, alături de regimul de slăbire și activitate fizică, ar putea accelera pierderea kilogramelor în plus în cazul în care ești la dietă.

Scade nivelul de colesterol din sânge

Nivelul total de colesterol din sânge poate fi redus cu ajutorul spirulinei. Colesterolul mărit este des întâlnit în rândul pacienților obezi. Întrucât crește riscul de complicații cardiovasculare, este esențial să fie ținut sub control. Dacă ești diagnosticat cu colesterol mărit, medicul îți poate recomanda mai întâi câteva schimbări în stilul de viață, cum ar fi limitarea alimentelor care conțin grăsimi trans și grăsimi animale, precum și a produselor cu zahăr adăugat, alături de mai multă activitate fizică. În acest context, poți întreba medicul dacă un supliment cu spirulină îți poate fi de ajutor în scăderea colesterolului.

Reduce procesul inflamator din organism

Printre beneficiile spirulinei se numără și acela că poate combate inflamația. Procesul de inflamație celulară este un simptom frecvent în rândul pacienților care suferă de obezitate. Unele cercetări științifice arată că administrarea suplimentelor cu spirulină reușește să reducă inflamația la nivelul țesuturilor.

Are proprietăți antioxidante

Obezitatea este asociată cu stresul oxidativ, care favorizează complicațiile precum cele cardiovasculare sau la nivel articular. Vestea bună este că antioxidanții combat stresul oxidativ, luptând contra radicalilor liberi. Prin administrarea de spirulină, poți crește aportul de antioxidanți din alimentație și poți scădea astfel riscul de complicații.

Reduce nivelul de zahăr din sânge

Nivelul mărit de zahăr din sânge (glicemia mare) crește rezistența la insulină, ceea ce înseamnă că favorizează obezitatea și totodată crește riscul de diabet. Printre beneficiile pe care le are spirulina se numără și acela că poate echilibra nivelul de zahăr din sânge. Cere sfatul medicului legat de administrarea suplimentelor cu spirulină dacă ai glicemia prea mare.

Ușurează simptomele rinitei alergice

Rinita alergică, afecțiune declanșată de alergenii de mediu, precum polenul și părul de animale, se caracterizează prin inflamație în căile nazale. Spirulina este un tratament alternativ popular pentru simptomele rinitei alergice și există unele dovezi științifice că poate fi eficientă. Într-un studiu la care au luat parte 127 de persoane cu rinită alergică, 2 grame de spirulină pe zi au redus semnificativ simptomele cum ar fi secrețiile nazale, strănutul, congestia nazală și mâncărimea.

Poate contribui la combaterea anemiei

Există multe forme diferite de anemie, dar cea mai des întâlnită este caracterizată de o reducere a hemoglobinei sau a globulelor roșii din sânge. Anemia este destul de frecventă la adulții în vârstă, ceea ce duce la stări prelungite de slăbiciune și oboseală. Un mic studiu la care au luat parte 40 de persoane în vârstă cu antecedente de anemie, suplimentele cu spirulină au crescut conținutul de hemoglobină al celulelor roșii din sânge și au îmbunătățit funcția imunitară.

Poate scădea riscul de cancer

Unele dovezi sugerează că spirulina are proprietăți anticancerigene. Anumite cercetări efectuate pe animale indică faptul că această algă poate reduce apariția cancerului, dar și dimensiunea tumorii, în cazul în care cancerul deja a apărut. 

Un mic studiu cu participanți umani a examinat 87 de persoane cu leziuni precanceroase – numite fibroză submucoasă orală – în gură. Dintre cele care au luat 1 gram de spirulină pe zi timp de un an, 45% și-au văzut leziunile dispărând. Când acești oameni au încetat să mai ia spirulina, aproape jumătate dintre ei au redezvoltat leziuni în anul următor.

Cum să consumi spirulina dacă suferi de obezitate și vrei să slăbești?

Spirulina se găsește în magazinele naturiste sub formă de tablete, dar și sub formă de pudră. Pudra de spirulină poate fi adăugată în sucurile naturale pregătite în casă, în smoothie-uri, în salate, în prăjituri și, în general, în orice preparat făcut în casă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Tabletele de spirulină, pe de altă parte, se ingerează de 3-4 ori pe zi – e indicat să te limitezi însă la consumul a cel mult 500 mg de spirulină pe zi, dacă medicul nu îți recomandă altfel. 

Ce reacții adverse poate avea spirulina?

Printre reacțiile adverse care pot apărea în urma administrării spirulinei se numără: anxietatea, greața, durerile de stomac și problemele cu somnul. Dacă apar reacții adverse, oprește administrarea și cere sfatul medicului. De asemenea, este obligatoriu să citești recomandările făcute de producător cu privire la administrarea spirulinei, pe care le regăsești pe eticheta produsului.

Situații în care spirulina este contraindicată

Nu se cunosc efectele pe care le are spirulina asupra copiilor, femeilor însărcinate ori a celor care alăptează, pentru că nu există suficiente studii științifice. Așadar, acest remediu natural nu va fi administrat copiilor, gravidelor și femeilor care alăptează, pentru a se evita orice riscuri și complicații pentru sănătate.

Deși, cum am arătat, spirulina poate avea multe beneficii, aceasta este contraindicată pacienților care suferă de afecțiuni de natură autoimună precum poliartrita reumatoidă, lupusul sau scleroza multiplă, întrucât poate agrava simptomele resimțite de pacient. De asemenea, pacienții care urmează un tratament pe baza de imunosupresoare ori corticosteroizi ar trebui să evite administrarea de spirulină.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature - Spirulina platensis prevents oxidative stress and inflammation promoted by strength training in rats: dose-response relation study
https://www.nature.com/articles/s41598-020-63272-5
Studiul „Spirulina platensis prevents oxidative stress and inflammation promoted by strength training in rats: dose-response relation study”, apărut în Sci Rep 10, 6382 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-63272-5, autori: Brito, A.d.F., Silva, A.S., de Oliveira, C.V.C. et al. 
NIH - Spirulina maxima Extract Reduces Obesity through Suppression of Adipogenesis and Activation of Browning in 3T3-L1 Cells and High-Fat Diet-Induced Obese Mice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024816/
Studiul „Spirulina maxima extract reduces obesity through supression of adipogenesis and activation of browning in 3T3-L1 cells and high-fat diet-induced obese mince”, apărut în Nutrients. 2018 Jun; 10(6): 712, doi: 10.3390/nu10060712, autori: Young-Jin Seo et al.
Dr. Axe - Spirulina Benefits: 10 Proven Reasons to Use This Superfood
https://draxe.com/nutrition/spirulina-benefits/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0