Cum sa tii in frau furia copilului tau

Pe masura ce copiii cresc, incep sa isi exprime furia, iar tu, prin atitudinea adoptata, poti inabusi furia acestora, dar o poti si alimenta. In calitate de parinte, nu trebuie sa te lasi destabilizat de reactiile pline de furie ale celui mic, ci trebuie sa reactionezi cu calm si stapanire de sine pentru a ii oferi celui mic o lectie.

Strategii care te ajuta sa controlezi furia copilului tau

Ofera-i un exemplu demn de urmat – copiii imita comportamentul parintilor asa ca nu te astepta ca el sa fie foarte calm si rezervat, daca tu ai adesea iesiri nervoase de fata cu el. Fa tot posibilul sa iti pastrezi calmul in orice situatie si vei observa ca si copilul tau va adopta o atitudine similara. Incearca de fiecare data cand esti furios, sa spui de fata cu cel mic “ am nevoie de o pauza pentru a ma calma pentru ca sunt foarte furios”. Astfel, i se va intipari in mintea ideea potrivit careia furia cere o pauza si nu va reactiona in functie de impulsul de moment.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu raspunde furiei cu furie – nu tipa la copilul tau si nu il ameninta atunci cand este furios. O atitudine manioasa il va provoca pe cel mic si conflictul va lua amploare. Cu cat atitudinea ta este mai calma, cu atat mai repede se va potoli si furia sa. Ofera-i timp sa se calmeze.

Stai aproape de el si, daca ai ocazia, atinge-l – apropierea fizica de un adult calmeaza nervozitatea, mai ales in cazul copiilor foarte mici. Pune-i cateva intrebari care sa ii distraga atentia de la motivul furiei si, eventual, ofera-i o mica imbratisare. Acest tip de atitudine este indicat doar daca cel mic este furios, dar nu are un comportament agresiv.

 

 

Ignora in mod deliberat un comportament inadecvat – nu trebuie sa iti ignori copilul, ci sa ignori comportamentul inadecvat pe care il are. Asadar, atunci cand are un acces de furie pentru ca nu i se ofera ce doreste, nu te grabi sa ii oferi repede lucrul respectiv, ci ignora-l. Astfel, va intelege ca are un comportament pe care tu nu il accepti si va sti exact cand sa se opreasca data urmatoare. Facandu-i pe plac nu vei face altceva decat sa incurajezi atitudinea sa nepotrivita si sa permiti o forma de santaj emotional.

Pedepseste-i pentru comportamentul inadecvat, nu pentru furie – copiii au trairi similare cu ale noastre asa ca poti intelege ca uneori se simt furiosi. Nu il pedepsi pentru ceea ce simte intrucat se va simti neinteles. Pedepseste-l insa pentru comportamentul inadecvat pe care il adopta in timp ce se simte furios. Spre exemplu, daca jigneste (pe tine sau pe altcineva), il vei pedepsi pentru asta si ii vei explica de ce nu a fost bine sa procedeze asa.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dupa ce se calmeaza, discuta cu el – intreaba copilul care au fost motivele furiei sale, ce i-a declansat starea si ce crede ca e necesar sa se intample pentru a nu mai fi pus in asemenea situatii. O asemenea discutie il va face sa isi raspunda singur la anumite intrebari si sa traga niste concluzii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0