Cum ajuta injectiile cu acid hialuronic in gonartroza

Printre opțiunile de tratament pentru gonartroză se numără și vascosuplimentarea cu acid hialuronic, așa că mulți pacienți se întreabă dacă aceste injecții reprezintă o soluție și pentru ei. 

Osteoartrita genunchiului sau gonartroza este o boală dureroasă și debilitantă, care afectează o mare parte a populației în vârstă. Afecțiunea se caracterizează prin pierderea acidului hialuronic, care este o componentă majoră a cartilajului, prezent în mod natural în lichidul sinovial al unei articulații sănătoase. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Rolul acidului hialuronic în articulație este complex, acesta contribuind la absorbirea șocurilor, lubrifierea și protejarea cartilajulului și fiind, de asemenea, implicat în mecanismele biologice din interiorul articulației. Vascosuplimentarea este un tratament simptomatic al gonartrozei, constând în injecții intraarticulare cu soluții care conțin acid hialuronic, pentru a reduce durerea și a restabili mobilitatea articulației.

Așadar, dacă te numeri printre pacienții care suferă de osteoartrita genunchiului, o injecție cu o doză mică de acid hialuronic ar putea ajuta la ușurarea simptomelor, cum ar fi durerea și rigiditatea articulară. De regulă, pacienții cu acest gen de artrită apelează la injecții cu acid hialuronic pentru că substanța ajută la lubrifierea articulațiilor, astfel încât acestea să funcționeze cât mai aproape de normal.

Acidul hialuronic din corp se pierde în caz de gonartroză

Articulațiile sunt precum anumite piese ale mașinii – funcționează la capacitate maximă dacă sunt bine lubrifiate. Într-o articulație sănătoasă, o substanță groasă numită lichid sinovial asigură lubrifierea, permițând oaselor să alunece unele peste celelalte. Lichidul sinovial acționează și ca un amortizor, atenuând șocurile. 

La pacienții cu gonartroză, această substanță esențială din lichidul sinovial, cunoscută sub numele de acid hialuronic, se descompune. Pierderea acidului hialuronic pare să contribuie la durerea și rigiditatea articulațiilor, așa că este important ca pacientul să compenseze cumva această pierdere.

Cum poți ști că injecțiile cu acid hialuronic sunt pentru tine?

Medicul tău curant este cel care îți va spune dacă injecțiile cu acid hialuronic te pot ajuta sau nu, bazându-se pe simptomele pe care le ai și pe alte tratamente pe care le-ai încercat - în trecut sau recent - pentru gonartroză. 

Există multe întrebări fără răspuns despre tratamentul intraarticular cu acid hilauronic pentru că, deși multe rapoarte au sugerat că injectarea de acid hialuronic este eficientă clinic pentru osteoartrita genunchiului, îmbunătățirea reală pare a fi doar modestă. Alte studii au raportat că injectarea de acid hialuronic nu a prevenit progresia gonartrozei ci, dimpotrivă, a stimulat-o. 

Un studiu¹ din 2020 menționează că, în cercetările anterioare, tratamentul cu acid hialuronic a apărut ca fiind bine tolerat și că reducerea simptomelor a fost semnificativă statistic la pacienții cu gonartroză ușoară până la moderată a genunchiului. În studiul de față, 37,5% dintre pacienți au prezentat o progresie a bolii, în ciuda injectării regulate de acid hialuronic.

Cu alte cuvinte, deși injecțiile cu acid hialuronic sunt disponibile pentru pacienți de mai bine de un deceniu, studiile efectuate pentru a se vedea cât de eficiente sunt au arătat rezultate mixte. Pentru unele persoane, au efecte foarte bune și durabile, pentru altele nu sunt atât de eficiente.

Cum funcționează injecțiile cu acid hialuronic?

Cum spuneam, în mod normal, un lichid numit hialuronan lubrifiază articulațiile. Dacă pacientul are un diagnostic de osteoartrită a genunchiului, atunci cantitatea de hialuronan a scăzut considerabil. Procedura prin care se injectează substanța este simplă. Medicul specialist injectează acidul hialuronic direct în zona din jurul articulației genunchiului. Cei mai mulți pacienți fac o astfel de injecție o dată pe săptămână, timp de 3-5 săptămâni, iar efectul durează cam jumătate de an.

Există mai multe tipuri de injecții cu acid hialuronic, dar, cu toate că sunt unele diferențe între aceste substanțe, nu se poate spune clar că unele branduri funcționează mai bine decât altele, deși anumite studii² susțin eficacitatea mai mare a unui produs sau a altuia. 

Ce să iei în considerare înainte de a opta pentru acest tratament pentru gonartroză?

De obicei, pacienții încearcă acidul hialuronic atunci când alte tratamente, precum fizioterapia, exercițiile fizice și injecțiile cu analgezice și steroizi nu le-au oferit ajutorul sperat.

Un avantaj al injecțiilor cu acid hialuronic este că efectele secundare (precum disconfortul și umflăturile în zona în care s-a făcut injecția) sunt ușoare. Pentru că riscurile intervenției sunt mici, mulți medici și pacienți consideră că acidul hialuronic merită încercat, în special dacă singura opțiune rămasă este intervenția chirurgicală.

Acidul hialuronic poate fi o opțiune bună și dacă ai probleme cauzate de efectele secundare ale altor tratamente, cum ar fi cele provocate de analgezice sau antiinflamatoarele nesteroidiene. Unele persoane nu pot lua aspirină, ibuprofen sau alte substanțe, din cauza riscului de sângerări gastrointestinale.

Terapiile pentru gonartroză nu vindecă, dar tratează simptomele

Nu există un remediu permanent pentru gonartroză, așa că medicii tratează de obicei simptomele bolii cu o combinație de terapii, care pot include următoarele:

Creșterea activității fizice

Exercițiile fizice sunt unul dintre cele mai importante tratamente pentru persoanele cu gonartroză, indiferent de vârstă. Activitatea fizică ar trebui să includă o combinație de exerciții pentru întărirea musculaturii și exerciții pentru îmbunătățirea stării generale. Trebuie urmat sfatul medicului legat de ce exerciții se pot face în siguranță.

Pierdere în greutate

Campanie DOC-Time RMN

Kilogramele în plus, fie că vorbim de supragreutate sau de obezitate, agravează adesea gonartroza, deoarece exercită o presiune suplimentară asupra unora dintre articulații. O alimentație mai sănătoasă și mișcare mai multă ajută la slăbit.

Medicamente, inclusiv analgezice fără prescripție medicală și medicamente pe bază de rețetă

Medicamentele prescrise unui pacient cu gonartroză depind de severitatea durerii acestuia, precum și de alte probleme de sănătate pe care le poate avea. În general, se recomandă paracetamol, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), opioide, creme cu capsaicină, injecții cu acid hialuronic și injecții cu cortizon.

Dispozitive de susținere, cum ar fi cârje sau bastoane

Dacă pacientul folosește un baston pentru susținere, acesta trebuie ținut pe partea opusă a corpului față de piciorul afectat, astfel încât să preia o parte din greutate. 

Intervenții chirugicale

Dacă alte opțiuni de tratament nu au fost eficiente pentru pacient, se poate ajunge în cele din urmă la intervenții chirurgicale: artroplastie (înlocuirea articulațiilor), artrodeză (fuziunea articulațiilor), osteotomie (îndepărtarea unei mici secțiune de os, fie deasupra, fie sub articulația genunchiului).

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Osteoarthritis and Cartilage - Does hyaluronic acid injection prevent the progression of knee Osteoarthritis ?
https://www.oarsijournal.com/article/S1063-4584(20)30852-9/fulltext#relatedArticles
1. Studiul „Does hyaluronic acid injection prevent the progression of knee Osteoarthritis ?”, apărut în Osteoarthritis and Cartilage, VOLUME 28, SUPPLEMENT 1, S500, 2020, DOI:https://doi.org/10.1016/j.joca.2020.02.785, autori: T. Miyazaki et al.
Science Direct - Intra-articular hyaluronic acid in knee osteoarthritis: clinical data for a product family (ARTHRUM), with comparative meta-analyses
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0011393X21000151
2. Studiul „Intra-articular hyaluronic acid in knee osteoarthritis: clinical data for a product family (ARTHRUM), with comparative meta-analyses”, apărut în Current Therapeutic Research, Volume 95 (2021), https://doi.org/10.1016/j.curtheres.2021.100637, autori: Patrice Vincent Engineer (ENSAM) 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0