Varianta Miu a SARS-CoV-2: întrebări și răspunsuri

Reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat că monitorizează îndeaproape o nouă variantă a SARS-CoV-2 numită „Miu”, raportată la începutul acestui an în America de Sud și acum prezentă și în Europa. 

De-a lungul pandemiei de COVID-19, au apărut mai multe tulpini ale SARS-CoV-2, unele dintre ele fiind clasificate drept variante de interes, iar altele variante de îngrijorare. O variantă de interes este una care are markeri genetici specifici, care au fost asociați cu modificări ale legării receptorilor, neutralizare redusă de anticorpi generați împotriva infecției sau vaccinării anterioare, eficacitate redusă a tratamentelor, impact potențial asupra diagnosticului sau creșterea transmisibilității sau a severității bolii. 

Potrivit OMS, variantele de interes la nivelul lunii septembrie sunt Eta, Iota, Kappa, Lambda și Miu. Una dintre cele mai noi variante de SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de Miu, s-a răspândit în 42 de țări, dar studiile timpurii sugerează că nu se transmite atât de repede precum varianta Delta, care a declanșat o reapariție a pandemiei în multe țări, crescând mult numărul de cazuri de COVID-19, inclusiv în România.

Când și unde a apărut varianta Miu?

Miu a devenit rapid tulpina dominantă în Columbia, unde a fost detectată pentru prima dată în ianuarie 2021, dar în SUA, unde virusul Delta este dominant, nu s-a răspândit semnificativ. După ce a atins un vârf la sfârșitul lunii iunie 2021, prevalența variantei Miu în SUA a scăzut constant. Oamenii de știință cred că noua variantă nu poate concura cu varianta Delta, care este extrem de contagioasă. Cu toate acestea, în Columbia, varianta Miu este responsabilă pentru mai mult de o treime dintre cazurile de COVID-19.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cât de răspândită este varianta Miu?

Cu excepția Columbiei și a Ecuadorului, unde varianta Miu este responsabilă de 39%, respectiv 13% dintre infecții, tulpina a devenit relativ mai puțin frecventă la nivel global, inclusiv în restul Americii de Sud. Concret, prevalența globală a Miu este mai mică de 0,1%.

Cercetătorii spun că dovezi suplimentare despre tulpina Miu sunt rare, similare cu cele despre varianta Lambda și alte variante prevalente la nivel regional, din cauza capacității limitate pentru studii de urmărire și pentru că aceste variante nu au fost încă o amenințare semnificativă cum s-a întâmplat cu Delta.

Care este situația variantei Miu în Europa?

Miu a fost clasificată ca „variantă de interes” într-o listă publicată de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) pe 26 august 2021. Începând cu 1 septembrie, ECDC afirmă că varianta a fost detectată „sporadic” în mai multe țări europene, inclusiv Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Olanda și Marea Britanie.

În ce fel este diferită tulpina Miu? 

Majoritatea secvențelor genetice arată că Miu are opt mutații în proteina Spike, dintre care multe sunt prezente și în variantele de îngrijorare Alpha, Beta, Gamma și Delta. Unele dintre mutațiile tulpinii Miu, cum ar fi E484K și N501Y, ajută alte variante să se sustragă din calea anticorpilor generați de vaccinurile anti-COVID-19 pe bază de ARNm

Unele cercetări au arătat că mutația P681H ajută la transmiterea variantei Alpha și poate face același lucru și în cazul variantei Miu. Miu are, de asemenea, mutații noi care nu au mai fost văzute în variante, astfel încât consecințele lor nu sunt pe deplin înțelese. Mutația în poziția 346 perturbă interacțiunea anticorpilor cu proteina Spike, care, spun oamenii de știință, ar putea facilita evacuarea virusului.

Un studiu¹ care a utilizat modele epidemiologice, neevaluat încă de alți savanți, estimează că tulpina Miu este de până la două ori mai transmisibilă decât SARS-CoV-2 original și că a provocat valul de decese din Bogotá, Columbia în mai 2021. Acest studiu sugerează, de asemenea, că imunitatea obținută printr-o infectare anterioară cu varianta inițială a virusului a fost cu 37% mai puțin eficientă în protejarea împotriva Miu.

Cercetătorii spun că, în prezent, nu există suficiente dovezi disponibile care să sugereze că într-adevăr această nouă variantă Miu este asociată cu o schimbare semnificativă în ceea ce privește boala COVID-19.

Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID-19 împotriva variantei Miu?

Unele indicii arată că tulpina Miu poate slăbi protecția împotriva anticorpilor generați de vaccinurile anti-COVID-19 existente. Virusul fabricat în laborator care imita varianta Miu a fost mai puțin afectat de anticorpii de la persoanele care și-au revenit după COVID-19 sau au fost inoculate cu vaccinul de la Pfizer, Comirnaty. Într-un studiu încă neevaluat de alți cercetători, tulpina Miu a fost cea mai rezistentă la vaccin dintre toate variantele recunoscute în prezent.

În alte cercetări de laborator, anticorpii de la pacienții imunizați cu vaccinul de la Pfizer au fost mai puțin eficienți la neutralizarea Miu în comparație cu alte variante. Oamenii de știință spun că varianta Miu are „o constelație de mutații” care sugerează că s-ar sustrage anumitor anticorpi, nu numai anticorpi monoclonali, ci și proveniți în urma vaccinării sau prin ser convalescent, însă nu există multe date clinice care să sugereze acest lucru (datele au fost obținute doar în cercetări de laborator).

Cu alte cuvinte, potrivit OMS, deși mutațiile acestei variante sugerează că ar putea fi mai rezistentă la vaccinuri, este nevoie de cercetări mai aprofundate pentru a confirma acest aspect. Date preliminare arată că eficacitatea mai redusă a vaccinurilor este similară cu cea observată pentru varianta Beta, identificată în Africa de Sud (vaccinurile pe bază de ARN mesager rămân eficiente în proporție de 77% împotriva variantei Beta).

Care sunt, la nivelul lunii septembrie 2021, variantele de îngrijorare ale SARS-CoV-2?

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare:

  • Tulpina Alpha (Marea Britanie), prezentă în 193 de țări;
  • Tulpina Beta (Africa de Sud), raportată în 141 de țări;
  • Tulpina Delta (India), prezentă în 170 de țări;
  • Tulpina Gamma (Brazilia), raportată în 91 de țări.

Potrivit unui raport ECDC din 9 septembrie 2021, variantele de îngrijorare au rămas Beta, Gamma și Delta, iar variantele de interes au rămas Miu, Lambda și o tulpină nedenumită. Alpha a fost trecută pe lista de variante aflate în descreștere; variantele care ajung pe această listă sunt introduse pe baza a cel puțin unul dintre următoarele criterii: fie varianta nu mai circulă,fie circulă de mult timp fără niciun impact asupra situației epidemiologice generale, fie dovezile științifice demonstrează că varianta nu are nicio trăsătură îngrijorătoare.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Geographic - The Mu variant is on the rise. Scientists weigh in on how much to worry.
https://www.nationalgeographic.com/science/article/the-mu-variant-is-on-the-rise-scientists-weigh-in-on-how-much-to-worry
medRxiv - The impact of vaccination strategies for COVID-19 in the context of emerging variants and increasing social mixing in Bogotá, Colombia: a mathematical modelling study
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.06.21261734v2
1. Studiul „The impact of vaccination strategies for COVID-19 in the context of emerging variants and increasing social mixing in Bogotá, Colombia: a mathematical modelling study”, apărut în medRxiv, septembrie 2021, doi: https://doi.org/10.1101/2021.08.06.21261734, autori: Guido España et al.
WHO - Tracking SARS-CoV-2 variants 
https://www.who.int/en/activities/tracking-SARS-CoV-2-variants/
ECDC - SARS-CoV-2 variants of concern as of 9 September 2021
https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/variants-concern


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0