Arcul cornean: cauze, simptome si tratament
Arcul cornean: cauze, simptome si tratament
Arcul cornean: cauze, simptome si tratament
Arcul cornean (arcus senilis) apare ca un inel alb, gri sau albăstrui sau ca un arc situat în jurul corneei, structura care face parte din prima tunica a globului ocular. Afecțiunea este, de obicei, observată la adulții în vârstă, însă poate afecta persoanele de toate vârstele, apărând uneori chiar și la naștere.
Arcul cornean este, în general, inofensiv, deși poate uneori să fie un semn al colesterolului mărit în cazul persoanelor cu vârste sub 45 de ani. Așa că în acest articol vom discuta despre cauzele, precum și factorii de risc pentru arc cornean, dar și ce opțiuni de tratament există.
Despre arcul cornean
La persoanele sub 40 de ani, afecțiunea poate fi cunoscută și sub numele de arc juvenil. Oamenii afectați de această problemă oculară vor observa un semicerc sau un cerc întreg ori un arc în jurul corneei. Corneea este acea parte transparentă, precum un dom, din zona din față a ochiului. Acest arc sau cerc este de obicei alb, gri sau albăstrui la culoare. Se formează în fața irisului, care este partea colorată a ochiului. Deși aspectul arcului cornean poate fi alarmant, acesta nu este considerat un pericol pentru sănătatea unei persoane și nici un semn că vederea s-a deteriorat.
Cauze și factori de risc pentru arc cornean
Marea majoritate a persoanelor afectate de prezența arcului cornean sunt adulți vârstnici, iar principala cauză a bolii este îmbătrânirea. De fapt, statisticile arată că aproape 100% dintre persoanele de peste 80 de ani vor fi afectate de arcul cornean. Aproximativ 60% dintre persoanele de peste 60 de ani vor avea, de asemenea, această boală oculară.
Arcul cornean apare din cauza depozitelor de grăsime care se formează în partea exterioară a corneei. Grăsimile din sânge provin din alimentele grase din dieta unei persoane și sunt, de asemenea, produse de ficat. Colesterolul este un tip de grăsime care apare în sânge. Cu toate acestea, apariția unui arc cornean nu înseamnă, neapărat, că persoana afectată are o valoare mare a colesterolului în sânge.
Vasele de sânge din ochi se lărgesc odată cu vârsta. Pe măsură ce omul îmbătrânește, vasele sale de sânge permit unei cantități mai mari de colesterol, precum și de alte grăsimi să se depoziteze în ochi. În cazul în care arcul cornean apare la persoanele sub 40 de ani, medicii vor efectua un test pentru a verifica dacă este vorba de colesterolul mare (hipercolesterolemie).
Deși arcul cornean este o afecțiune des întâlnită, există un risc mai mare să apară la bărbați. Pentru majoritatea oamenilor, arcul cornean nu este un motiv de îngrijorare, iar acesta va apărea în cele din urmă la aproape toate persoanele care ajung la o vârstă înaintată.
Simptome arc cornean
- Un cerc sau un arc alb, gri sau albăstrui în jurul corneei;
- Cercul sau arcul cornean va avea o margine exterioară precisă, bine definită, dar o margine interioară neclară (pare încețoșată).
- Dacă cineva are un arc cornean, liniile ar putea să crească pentru a forma un cerc complet în fața irisului.
- Persoanele cu arc cornean au puține șanse să aibă și alte simptome. Vederea va rămâne neafectată.
Poate fi tratat arcul cornean?
Nu există un leac sau un tratament pentru arcul cornean. Odată ce apare, acesta nu va dispărea și nu se va estompa. Dacă arcul cornean este un semn al valorilor mari ale colesterolului, medicul poate recomanda o dietă care să fie mai săracă în grăsimi saturate și zahăr și mai bogată în fructe, legume și leguminoase, deci alimente cu multe fibre. Exercițiile fizice și renunțarea la fumat ajută, de asemenea. Chiar și așa, nu există nicio dovadă că scăderea colesterolului ar putea face ca arcul cornean să dispară.
Legătura dintre arcul cornean și colesterolul mărit la persoanele vârstnice este subiectul unor ample dezbateri în rândul specialiștilor din domeniul medical. Unii experți cred că există o legătură între afecțiunea oculară și colesterolul mărit, care poate duce la probleme cardiovasculare. Alții cred că este un semn normal al îmbătrânirii și că nu există nicio legătură între afecțiunea oculară și nivelurile mari ale colesterolului. Colesterolul mare ar putea fi din cauza alimentației prea bogate în grăsimi trans și animale și zahăr sau din cauza unor afecțiuni genetice, cum ar fi hipercolesterolemia familială.
Se poate preveni arcul cornean?
Deși arcul cornean legat de îmbătrânire nu poate fi prevenit, apariția sa la persoanele tinere ar putea fi prevenită prin gestionarea factorilor de risc asociați cu dislipidemia și bolile cardiovasculare.
Consumă alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele și cerealele integrale. Include în dietă acizi grași Omega-3, prezenți în somon, macrou, hering, nuci și semințe.
Nu uita de exerciții fizice cel puțin 30 de minute pe zi, în majoritatea zilelor săptămânii. Activitatea fizică ajută la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului și la controlul greutății.
Fumatul contribuie la dislipidemie și la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Renunțarea la fumat poate îmbunătăți sănătatea generală și reduce riscul de arcul cornean la vârste tinere.
Dacă ai niveluri ridicate de colesterol sau alte tulburări lipidice, medicul îți poate prescrie medicamente pentru a controla aceste nivele. Este important să le iei conform indicațiilor și să urmezi recomandările medicului.
Ce modificări la nivelul ochiului pot duce la deteriorarea vederii?
Modificările la nivelul ochiului care pot duce la deteriorarea vederii sunt numeroase și pot fi cauzate de diverse afecțiuni oculare, traumatisme, infecții sau alte condiții medicale.
Cataracta
Opacifierea cristalinului, care este lentila naturală a ochiului, duce la vedere încețoșată, dificultate de a vedea noaptea, sensibilitate la lumină, vedere dublă și culori estompate. Tratamentul pentru cataractă presupune intervenție chirurgicală de înlocuire a cristalinului opac cu unul artificial.
Glaucomul
Grup de afecțiuni care provoacă deteriorarea nervului optic, adesea asociată cu creșterea presiunii intraoculare, glaucomul duce la pierderea treptată a vederii periferice (vederea tunelară), în stadiile avansate poate afecta vederea centrală. Medicamente pentru scăderea presiunii oculare, intervenții laser sau chirurgie se utilizează ca tratament în glaucom.
Degenerescența maculară legată de vârstă
Aceasta presupune deteriorarea maculei, partea centrală a retinei responsabilă de vederea clară și detaliată. Simptomele prezente sunt pierderea vederii centrale, distorsiuni ale imaginii (linii drepte care par ondulate) și dificultățile în recunoașterea fețelor. Ca tratament, se poate apela fie la terapie cu laser, fie la injecții intraoculare de medicamente și suplimente nutritive specifice.
Retinopatia diabetică
Complicație a diabetului care afectează vasele de sânge din retină, retinopatia diabetică se manifestă prin vedere încețoșată, puncte sau linii plutitoare (floaters) și pierderea vederii. Controlul glicemiei, tratamentele cu laser, injecțiile intraoculare de medicamente și vitrectomia sunt modalități de tratament.
Dezlipirea de retină
Aceasta înseamnă separarea retinei de stratul său de suport, ceea ce poate duce la pierderea severă și rapidă a vederii. Ca simptome, vorbim de apariția bruscă a unor puncte sau linii plutitoare, luminițe (fotopsii), o umbră sau un văl în câmpul vizual. Tratamentul pentru dezlipirea de retină este intervenția chirurgicală de reatașare a retinei, laser sau crioterapie.
Keratoconus
Keratoconus înseamnă subțierea și deformarea corneei într-o formă conică, ceea ce afectează vederea. Vedere încețoșată, distorsiuni ale imaginii, sensibilitate la lumină, vedere dublă sunt simptomele de keratoconus. Tratamentul afecțiunii constă în lentile de contact speciale, implanturi de inele corneene, reticulare corneană sau transplant de cornee în cazurile severe.
Uveita
Inflamația uveei, stratul mijlociu al ochiului se manifestă prin simptome precum roșeață oculară, durere oculară, fotofobie și vedere încețoșată. Tratamentul uveitei e reprezentat de corticosteroizi, medicamente imunosupresoare și terapie pentru infecții - în cazurile infecțioase.
Cataractele congenitale
Opacifierea cristalinului prezentă la naștere sau care se dezvoltă la scurt timp după naștere se numește cataractă congenitală. Simptomele prezente sunt vederea încețoșată, nistagmusul (mișcări involuntare ale ochilor) și strabismul (deviația ochilor). Se tratează prin intervenție chirurgicală de înlocuire a cristalinului opac.
Sindromul de ochi uscat
Acest sindrom presupune lipsa de lacrimi suficiente sau de calitate adecvată pentru a lubrifia și hrăni ochiul. Persoana se confruntă cu senzație de arsură, înțepături, vedere încețoșată și senzație de corp străin. Se tratează cu lacrimi artificiale, unguente, medicamente pentru stimularea producției de lacrimi și ocluzia punctelor lacrimale.
Neuropatia optică
Neuropatia optică înseamnă deteriorarea nervului optic din diverse cauze (ischemie, inflamație, traume) și are ca simptome pierderea vederii, vedere încețoșată, scăderea acuității vizuale și pierderea vederii color. Tratamentul depinde de cauză și poate include corticosteroizi sau tratament pentru afecțiuni sistemice subiacente.
Îngrijirea sănătății ochilor este esențială pentru menținerea unei vederi bune pe termen lung și pentru prevenirea afecțiunilor oculare. Alimentele bogate în nutrienți esențiali (morcovi, spanac, cartofi dulci, citrice, căpșuni, ardei gras, nuci, semințe, avocado, arne de vită, nuci, lactate, somon, ton, nuci, semințe de in) contribuie la păstrarea sănătății ochilor un timp mai îndelungat. Protecția ochilor cu ochelari de soare și echipamente de protecție când se lucrează cu unelte periculoase sau substanțe chimice sunt, de asemenea, indicate.
Fumatul crește riscul de degenerescență maculară legată de vârstă, cataractă și alte probleme oculare, deci renunțarea la acest viciu ajută la sănătatea ochilor. Diabetul, hipertensiunea arterială și alte afecțiuni pot afecta negativ vederea, deci monitorizarea și tratarea acestor condiții sunt cruciale.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Arcus Senilis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554370/
NEI - Eye Conditions and Diseases
https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases
Te-ar mai putea interesa și...