MASCA MEDICALA CARE UCIDE SARS-COV-2

În așteptarea obținerii unui procent satisfăcător de populație imunizată, protecția sănătății este mai importantă decât oricând, iar măștile actuale de pe piață își arată limitările, mai ales dacă nu sunt purtate corespunzător sau sunt neconforme. 

Încă de la debutul pandemiei COVID-19, au existat dezbateri intense în ceea ce privește eficacitatea măștilor de protecție și cât de mult ne pot proteja acestea împotriva contractării și răspândirii virusurilor, fie că vorbim de măștile chirurgicale de tip I, II, IIR sau de echipamentele de protecție respiratorie tip FFP1, 2 sau 3. 

Într-un spațiu interior pot exista cantități variabile de virusuri cu potențial infectant

Conform celor mai recente studii, aproximativ 50% dintre agenții patogeni pot proveni din aerul pe care îl respirăm, mai ales în spațiile interioare și în timpul iernii, atunci când petrecem mai mult timp în spații închise aglomerate și/sau slab aerisite. Astfel, prin intermediul aerului respirat, unde virusurile emise de persoane din acel spațiu pot rămâne active timp de ore sau zile și în care aerosolii care conțin agenți patogeni pot rămâne în suspensie pe termen îndelungat. 

Această cale de contaminare este cu atât mai îngrijorătoare deoarece acești aerosoli, particule foarte mici ce pot avea încărcătură virală, pot pătrunde adânc în căile respiratorii, până la nivelul plămânilor, aproape întreaga suprafață a mucoasei arborelui respirator fiind astfel potențial expusă la agenții infectanți. În cazul unei tulpini virale SARS-CoV-2 cu infectivitate crescută, cum ar fi cea Delta, chiar și o încărcătură virală foarte mică pare să poată declanșa COVID-19 și, în unele cazuri, să lase astfel sechele pe termen lung la nivelul multor organe din corp.

Pe măsură ce pandemia a progresat, analiză continuă a modului de transmitere pe cale respiratorie a infecției cu SARS-CoV-2, prin picături Pflügge, a dus la schimbarea liniilor directoare de prevenire și control a infecțiilor.

De exemplu, în timpul izolării a 13 persoane cu COVID-19 la Centrul Medical al Universității Nebraska, Statele Unite ale Americii, oamenii de știință au colectat probe de aer și de suprafață pentru a examina încărcătura virală de la persoanele aflate în carantină sau izolare 1. Oamenii de știință au detectat contaminare virală  în aerul din jurul pacienților cu COVID-19, aflați în carantină sau izolare, motiv pentru care recomandă personalului medical să fie precauți în timpul îngrijirii pacienților cu COVID-19 și să poarte măști medicale cu eficacitate înaltă. 

De asemenea, numeroase studii sugerează că alte coronaviroze emergente, de exemplu, sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) au potențialul de a se transmite prin aerosoli, pe lângă contactul direct și transmiterea picăturilor de salivă. Cel puțin un studiu sugerează că MERS-CoV are posibilitatea de transmitere de la persoane ușor bolnave sau asimptomatice. Probele de suprafață prelevate din zonele de îngrijire a pacienților pentru MERS-CoV și SARS-CoV au arătat rezultate pozitive ale PCR 2; cu toate acestea, experții pun sub semnul întrebării prezența virusului viabil și implicația sa în transmiterea prin obiecte contaminate sau așezarea pe suprafață a particulelor încărcate de virus. Cu toate acestea, focarele nosocomiale sugerează transmiterea coronavirusurilor prin contaminarea mediului.

Cum poate fi redusă contaminarea

Purtarea măștii medicale de protecție este deosebit de eficace mai ales dacă se asociază și cu alte măsuri preventive, cum ar fi distanțarea fizică, o igienă corespunzătoare și aerisirea spațiilor interioare. De asemenea, ventilația optimă și distanțarea fizică reduc concentrațiile ambientale de virus și cresc eficacitatea purtării măștilor faciale în împiedicarea transmiterii virusului de la o persoană la alta.

 

O nouă tehnologie de filtrare și decontaminare a aerului respirat

O astfel de tehnologie de ultima generație este Tehnologia CIDALTEX® de Filtrare și Decontaminare a aerului respirat (atât cel inspirat cât și cel expirat), cu o eficacitate de protecție antivirală și antibacteriană de 99,99%, testată în laboratoare acreditate din Franța. Noua tehnologie este înglobată într-unul dintre cele 4 straturi de protecție ale măștii medicale CIDALTEX®, un produs inovativ dezvoltat pentru profesioniștii în domeniul sănătății. Masca medicală CIDALTEX® combină standardul de protecție al unui dispozitiv medical clasa I, tip IIR cu filtrarea avansată de tip FFP2, reducând astfel riscul de transmitere prin picaturi și aerosoli.

O rețetă de succes între inovația științifică și dezvoltarea tehnologică, masca Cidaltex adaugă un nivel superior de protecție, spre deosebire de măștile convenționale, având o eficacitate dovedită a filtrării bacteriene >99%. 

Tehnologia dezvoltată de BioSerenity în colaborare cu Universitatea din Lille și INSERM constă în dubla acțiune: filtrare și decontaminare. Acțiunea de filtrare captează contaminanții și inactivează agenții patogeni prezenți în picături și particulele mai fine prezente în fluxurile respiratorii, care pot rămâne ore sau zile suspendate în aer.

Masca virucidă Cidaltex FFP Medical elimină 99,99% dintre virusuri și bacterii, inclusiv SARS-COV-2

Adăugarea tehnologiei CIDALTEX® la unul dintre straturile filtrante ale măștii permite decontaminarea aerului inspirat și expirat prin sechestrarea și distrugerea agenților infecțioși cu ajutorul unui agent de decontaminare - clorura de alchil-dimetil-benzil-amoniu (ADBAC) - conținut în polimerii măștii. Acest agent biocid, cu spectru larg de utilizare și folosit în multe produse farmaceutice, poate distruge virușii, bacteriile și fungii.

Acest strat filtrant izolat între straturile protectoare ale măștii crește în mod semnificativ nivelul de protecție al purtătorului măștii, prin eliminarea bacteriilor și virusurilor filtrate în mască. Agentul de decontaminare este izolat între marginile protectoare ale măștii pentru a se evita contactul direct al agentului decontaminant cu pielea. 

Masca virucidă CIDALTEX® garantează o dublă protecție, eliminând virusurile și bacteriile atât pentru purtător cât și pentru cei din jur, fiind un rezultat al procesului de cercetare științifică, sub o coordonare academică cu renume internațional: Universitatea din Lille și Institutul Pasteur.

Prin adăugarea tehnologiei CIDALTEX®, cu 4 straturi de protecție avansată, purtătorul măștii este protejat în mod eficient împotriva agenților infecțioși transmiși prin „aerosoli” sau „picături” (via inspir/expir) astfel:

•    Strat exterior (1): protecție împotriva picăturilor
•    Strat filtrant CIDALTEX® de decontaminare a fluxului de aer (2): filtrare avansată și inactivare a particulelor infecțioase
•    Strat filtru (3): filtrare avansată tip FFP2
•    Strat interior (4): asigură confort și respirabilitate superioară. 

 

 

Filtrare avansată de tip FFP2 reduce riscul de transmitere prin picături și aerosoli

•    Eficacitate a Filtrării Bacteriene* >98%
•    Presiune diferențială < 60 Pa / cm2
•    Rezistența la stropire cu presiuni > 16kPa
•    Penetrarea aerosolilor lichizi și solizi **<6%
•    Scurgere către interior medie <8%

Standardul european de testare mască medicală este de 4 ore de purtare. 

Produs inovator Recomandat DOC

Masca virucidă CIDALTEX® este recomandată profesioniștilor în domeniul sănătății care lucrează în zone cu probabilitate medie sau înaltă a prezenței virusului în aerul ambiental și este disponibilă EXCLUSIV pe HEALTH-SHOP.com

[{masca-de-protectie-cidaltex-un-concept-avansat-de-protectie-impotriva-contaminarii-bacteriene-si-virale-pe-cale-respiratorie}]
 

 

 

CIDALTEX® în presă: 

https://www.youtube.com/watch?v=8mQx9OGecsw
https://www.santelog.com/actualites/technologie-cidaltex-un-dispositif-filtrant-et-decontaminant
https://www.cbnews.fr/conseil/bbk-communication-masques-cidaltex-bioserenity-58793
https://www.connexionfrance.com/French-news/Mask-that-kills-Covid-and-offer-99.9-protection-launched-by-French-start-up
https://m.rfi.ro/special-paris-130734-o-firma-franceza-inventeaza-masca-filtranta-si-care-decontamineaza
https://newsweek.ro/economie/rfi-o-firma-franceza-inventeaza-masca-filtranta-si-care-decontamineaza
https://editiadedimineata.ro/un-startup-francez-a-creat-mastile-care-ucid-virusul/
https://alephnews.ro/sanatate/ce-masca-te-proteajeaza-mai-mult-francezii-au-inventat-mastile-care-ucid-coronavirusul/

 

 

 

Sursa foto-video: Shutterstock/CIDALTEX®
Bibliografie:
1. Studiul „Aerosol and surface contamination of SARS-CoV-2 observed in quarantine and isolation care”, publicat în Nature, în iulie 2020, autori: Joshua L. Santarpia, Danielle N. Rivera, Vicki L. Herrera, M. Jane Morwitzer, Hannah M. Creager, George W. Santarpia, Kevin K. Crown, David M. Brett-Major, Elizabeth R. Schnaubelt, M. Jana Broadhurst, James V. Lawler, St. Patrick Reid & John J. Lowe 
https://www.nature.com/articles/s41598-020-69286-3
2. Studiul „Detection of Airborne Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) Coronavirus and Environmental Contamination in SARS Outbreak Units”, publicat în The Journal of Infectious Diseases, 1 May 2005, Pages 1472–1477, autori: Timothy F. Booth, Bill Kournikakis, Nathalie Bastien, Jim Ho, Darwyn Kobasa, Laurie Stadnyk, Yan Li, Mel Spence, Shirley Paton, Bonnie Henry, Barbara Mederski, Diane White, Donald E. Low, Allison McGeer, Andrew Simor, Mary 


 

Așteptați ...