Make up cu factor de protectie solara - este sau nu eficient?

Efectele nocive pe care radiațiile UV le au asupra pielii sunt extrem de neplăcute, începând de la riduri și arsuri solare și până la cancerul de piele. De aceea, este extrem de important să utilizăm metode de protecție solară, cum ar fi o cremă sau loțiune cu factor de protecție (SPF) de fiecare dată când stăm sau mergem mult prin soare, pălării care să ne protejeze fața sau make up cu factor de protecție.

Produsele de make-up cu SPF sunt produse cosmetice care, pe lângă funcțiile lor obișnuite, cum ar fi uniformizarea tenului, acoperirea imperfecțiunilor sau accentuarea trăsăturilor, oferă și o anumită protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. Aceste produse pot include fonduri de ten, creme BB sau CC, pudre, balsamuri de buze și chiar farduri de ochi. 

În acest articol, ne îndreptăm atenția asupra a ceea ce înseamnă protecție solară cu ajutorul machiajului. Trebuie spus din start că, indiferent de factorul de protecție solară al acestuia, atunci când mergi mult sau stai ore în șir în soare, e important să folosești și o cremă sau o loțiune, nu să te bazezi doar pe machiaj.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Produsele de make up specifice NU sunt suficiente ca protecție solară

Există pe piață o serie de produse de make up cu factor de protecție solară. Fondul de ten, baza de machiaj, BB cream-ul sau CC cream-ul, precum și pudra de față - pe toate le găsești și în varianta cu factor de protecție împotriva radiațiilor UV. Întrebarea este însă: sunt la fel de eficiente precum loțiunea de plajă clasică?

Produsele de make up cu factor de protecție solară protejează împotriva radiațiilor UV, însă protecția oferită de aceastea nu este suficientă pentru că pielea să fie în siguranță. În primul rând, acestea au factor de protecție slab, iar în al doilea rând, machiajul este aplicat doar dimineața, în timp ce protecția solară trebuie reaplicată pe timpul zilei dacă stai în soare. Așadar, pe măsură ce orele trec, protecția solară dispare.

Potrivit specialiștilor dermatologi, pentru ca pielea să fie protejată doar de produsele de make up cu factor de protecție, ar trebui să aplici o cantitate de 14 ori mai mare decât o faci în mod normal. Acest lucru nu înseamnă că produsele de machiaj care au factor de protecție împotriva radiațiilor UV nu sunt deloc eficiente și că nu poți beneficia de pe urma utilizării acestora, ci doar că trebuie să le folosești tot împreună cu o cremă cu factor de protecție solară, nu singure, dacă stai mai mult în soare.

Cum să îți protejezi tenul de radiațiile solare cu ajutorul produselor de îngrijire și înfrumusețare?

Dacă vrei să îți protejezi tenul de radiațiile solare, poți folosi atât loțiune de plajă cu factor de protecție solară, cât și produse de make up care au protecție solară. Pentru a te asigura că tenul îți este complet protejat împotriva radiațiilor solare, ar fi bine că rutina ta de beauty de dimineață să se desfășoare așa:

Aplică cremă cu protecție solară pe post de bază de machiaj

Înlocuiește, mai ales pe timpul verii, cremă ta obișnuită pe care o folosești ca bază de machiaj cu una cu factor de protecție solară adecvat pielii tale - 20, 25 dacă ai pielea mai închisă la culoare, 30 sau 50 dacă ai pielea mai deschisă. Asigură-te că aplici loțiunea și pe urechi, dar și pe gât.

Folosește fond de ten cu factor de protecție solară

Multe fonduri de ten au factor de protecție 15, dar găsești și cu 30 sau 50, deci alege unul potrivit pentru tine.

Finisează machiajul cu o pudră cu factor de protecție

Pudră folosită în sezonul cald, fie ea liberă sau compactă, ar trebui să aibă și aceasta factor de protecție solară. Un avantaj al folosirii unui asemenea produs de make up constă în faptul că poate fi reaplicat de mai multe ori pe întreaga perioadă a zilei. Reaplicând produsul te asiguri în primul rând ca machiajul este în permanență proaspăt, iar în al doilea rând, că protecția solară este menținută toată ziua.

Protecția solară nu se cumulează

Trebuie înțeles că protecția oferită de produsele aplicate nu se cumulează în mod direct. Dacă aplici două produse cu factor de protecție solară unul peste altul, cum ar fi o cremă cu SPF 30 și un fond de ten cu SPF 15, protecția pe care o obții este similară cu cea a produsului cu SPF mai mare, în acest caz SPF 30, nu 45. Fondul de ten va oferi o protecție suplimentară în aceleași zone, dar nu va crește SPF-ul total peste 30.

Aplicarea mai multor produse cu SPF poate îmbunătăți acoperirea generală a pielii, asigurându-te că protecția este mai uniformă. De exemplu, ai putea fi mai bine protejată dacă fondul de ten acoperă zone pe care poate le-ai ratat cu crema de protecție solară. Însă, majoritatea persoanelor aplică mult mai puțin fond de ten decât ar trebui pentru a obține protecția indicată pe etichetă, prin urmare, folosirea unei creme de protecție solară sub fondul de ten te protejează mai bine, iar fondul de ten vine ca un strat suplimentar de siguranță.

Cum îți mai poți proteja tenul de efectele radiațiilor solare pe lângă produsele cu factor de protecție solară?

Pe lângă aplicarea cremei cu factor de protecție solară, există și alte metode eficiente pentru a-ți proteja tenul de efectele nocive ale radiațiilor solare:

Pălării mari și haine lungi

O pălărie cu boruri largi poate oferi umbră pentru față, gât și urechi, zone care sunt adesea expuse direct la soare. Aceasta reduce expunerea la radiațiile UV și ajută la prevenirea îmbătrânirii premature și a arsurilor solare. Hainele cu țesături dense oferă o protecție suplimentară împotriva radiațiilor UV. Există și îmbrăcăminte specială cu protecție împotriva ultravioletelor, indicată printr-un factor de protecție UV (UPF).

Ochelari de soare cu protecție UV

Ochelarii de soare care blochează 100% din radiațiile UV protejează nu doar ochii, ci și pielea delicată din jurul ochilor, prevenind apariția ridurilor și a petelor pigmentare în această zonă. E important să investești într-o pereche de ochelari de soare de la un cabinet oftalmologic, despre care să te asiguri că au filtru UV care îți oferă protecție maximă.

Umbrelele de soare

Dacă petreci timp afară, folosește o umbrelă de soare sau caută zone umbroase pentru a reduce expunerea directă la radiațiile UV. Și o umbrelă de ploaie te poate feri de soare dacă ai de mers mai mult pe jos și nu vrei să te expui sau știi că soarele îți face rău (de exemplu, persoanele cu lupus nu ar trebui să stea în soare pentru că li se agravează simptomele bolii).

Suplimentarea cu antioxidanți

Antioxidanții, cum ar fi vitamina C, vitamina E și beta-carotenul, pot ajuta la protejarea pielii de daunele cauzate de radicalii liberi produși de expunerea la soare. Aceștia pot fi luați și din alimentație, și din suplimente alimentare. 

Merită să te expui excesiv la soare?

Expunerea excesivă la soare nu merită, având în vedere riscurile semnificative pe care le implică pentru sănătate. Deși soarele are beneficii, cum ar fi stimularea producției de vitamina D și îmbunătățirea stării de spirit, efectele negative ale expunerii excesive sunt considerabile.

  • Arsurile solare repetate nu doar că sunt dureroase, dar și cresc riscul de cancer de piele și pot duce la alte complicații pe termen lung. 
  • Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) este principalul factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de piele, inclusiv melanomul, care este cel mai periculos tip de cancer de piele.
  • Soarele accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, ducând la apariția ridurilor, pierderea elasticității, și apariția petelor pigmentare (lentigo solar).
  • Expunerea excesivă la UV poate afecta ochii, contribuind la apariția degenerării maculare și a altor probleme oculare.
  • Deși soarele este o sursă importantă de vitamina D, necesară pentru sănătatea oaselor și sistemului imunitar, expunerea moderată la soare, combinată cu o alimentație adecvată sau suplimente, este suficientă pentru a menține niveluri optime de vitamina D.
  • Soarele poate îmbunătăți starea de spirit și combate depresia sezonieră, dar acest beneficiu poate fi obținut și prin expunerea moderată, fără a te expune excesiv. 

Astfel, recomandarea ar fi: bucură-te de soare în mod responsabil, limitând timpul petrecut afară în orele de vârf și protejându-ți pielea cu haine, pălării, ochelari de soare și cremă cu SPF. Dacă locuiești într-o zonă cu puțin soare, suplimentele de vitamina D pot fi o alternativă eficientă pentru a evita deficiențele, fără a te expune riscurilor excesive. Activitatea fizică și o dietă echilibrată sunt esențiale pentru sănătate și pot contribui la menținerea stării de bine, fără riscurile asociate expunerii excesive la soare. 

Iar în ce privește produsele de make-up cu SPF, de reținut că acestea nu protejează la fel de bine ca o cremă de protecție solară dedicată, mai ales în condiții de expunere prelungită la soare, de aceea ar trebui folosite împreună cu aceasta.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Is the Sunscreen in Your Makeup Enough?
https://health.clevelandclinic.org/is-the-sunscreen-in-your-makeup-enough
AAD - What to wear to protect your skin from the sun 
https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/shade-clothing-sunscreen/what-to-wear-protect-skin-from-sun


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0