Budincă de chia - rețetă

Aztecii, poporul războinic şi semeţ care a stăpânit întreaga America Centrală, fondatorii ultimului mare imperiu al unei civilizaţii native din America şi în egală măsură agricultori desăvârşiţi, au dăruit umanităţii plante ce au intrat în patrimoniul culinar al omenirii.

budinca-de-chia-colaj-1024x750

Ce beneficii are chia

Alături de porumb, cacao, roşii şi avocado, chia este una din aceste plante care a fost preţuită de ei atât de mult încât o perioadă au folosit-o ca monedă de schimb.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

 

Fie că este adaugată în salate, fie că este amestecată cu alte seminţe şi nuci la micul dejun, chia constituie un supliment nutritiv valoros pentru orice masă. Are o concentraţie mai mare de acizi graşi Omega 3 decât peştele, mai multe proteine decat soia, mai multe fibre decât seminţele de in sau alte tipuri de produse, mai mult calciu decât laptele, mai mulţi antioxidanţi decât afinele, mai mult potasiu decât bananele şi nu conţin gluten. Seminţele de chia sunt şi o excelentă sursă de hidratare deoarece absorb apă de 10 ori mai mult decât greutatea lor.

Fiind uşor de  digerat, nu trebuie pisate înainte de a fi adăugate în mâncăruri. Sunt neutre la gust şi au o caracteristică uimitoare: împrumută gustul şi aromele ingredientelor cu care sunt  combinate. De aceea reţeta budincii de chia este versatilă. Pornind de la o formulă de bază, se pot face nenumarate combinaţii în funcţie de preferinţele  fiecăruia, rezultatul final fiind un mic dejun sau o gustare delicioasă, completă din punct de vedere nutritiv.

Modul de preparare este simplu, dar cere ceva mai mult timp deoarece seminţele trebuie să stea la hidratat minim o oră.

Budincă de chia şi ananas

Ingrediente pentru 2 porţii:

  • Seminţe de chia  - 40 g

  • Lapte de migdale ( lapte de soya, de orez, de susan sau din orice alte seminţe, după preferinţele fiecăruia)    - 200 ml

  • Suc de ananas proaspăt  - 100 ml

  • Vanilie ( praf din seminţele păstăii de vanilie ) - 1 varf de cuţit ( după gust)
  • Cardamom verde  - 1 varf de cuţit

  • Îndulcitor natural (sirop de agave, sirop de arţar, miere de albine, melasă, după preferinţele fiecăruia)    - 2 linguri

Preparare:

25 g din seminţele de chia se pun la hidratat cu lapte de migdale minim 1 oră, timp în care amestecăm din când în când până ce melanjul capătă consistenţa unei budinci. Se adaugă apoi vanilia şi 1 lingură cu îndulcitor natural, se omogenizează şi se pune deoparte.

Restul de 15 g din seminţe se hidratează şi ele în sucul de la ananas proaspăt, tot 1 ora, timp în care amestecăm din când în când, până ce obţinem consistenţa de budincă. La final adăugăm cardamomul verde şi 1 lingură de îndulcitor natural.

Cele 2 compoziţii se pun una peste alta într-un bol sau pahar şi se servesc cu ananas proaspăt tăiat cubuleţe sau cu fructe deshidratate: goji, merişoare, stafide.

Sucul din ananas poate fi înlocuit cu cel de portocală, mango, măr sau orice alt fruct din care puteţi extrage sucul, după gustul fiecăruia. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul mirodeniilor. Se pot folosi cuişoarele, nucşoara, scorţişoara, anasonul, menta şamd, după gust. Puteţi adăuga oricând budincii un al doilea fruct, iar cele 2 amestecuri se pot alterna cu melanjul din lapte de migdale şi chia.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Jucaţi-vă! Daţi frâu liber imaginaţiei şi preparaţi budinca de chia care vi se potriveşte.

Poftă mare!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0