Cum stii ca esti shopaholic si cum combati dependenta de cumparaturi?

Toată lumea face cumpărături, dar când această activitate este dusă la extreme, poate deveni o problemă. Cum afli dacă ești shopaholic și ce poți face pentru a combate dependența de cumpărături?

Un shopaholic sau dependent de cumpărături este o persoană care face cumpărături compulsiv și care poate simți că nu are control asupra comportamentului său. De exemplu, un individ care de fiecare dată când vede o ofertă la orice cumpără produsul respectiv, chiar dacă în viitor îl va folosi sau nu. Sau o persoană care cumpără foarte multe lucruri, deși poate nu și le poate permite și ajunge să se îndatoreze mereu.

Ce tipuri de shopaholic există?

Dependența de cumpărături se poate manifesta sub mai multe forme:

  • Consumatorii compulsivi, care fac cumpărături de fiecare dată când sunt stresați sau trec printr-o suferință emoțională;
  • Pasionații de trofee care fac mereu cumpărături pentru a găsi articolul perfect;
  • Shopaholicii care își doresc să aibă o imagine de mari cheltuitori în fața celor din jur și iubesc să achiziționeze articolele cât mai spectaculoase;
  • Căutătorii de chilipiruri care cumpără articole doar pentru că sunt la reducere, deși nu au nevoie de ele;
  • Cumpărătorii care sunt prinși într-un cerc vicios de cumpărare și returnare a produselor;
  • Colecționarii care nu se simt bine decât dacă au câte un articol în fiecare culoare (de exemplu, le place foarte mult forma și materialul unui pulover și simt nevoia să și-l cumpere în cât mai multe culori) sau fiecare piesă dintr-un set.

Cum știi că ai devenit shopaholic?

  • Ți-e greu să reziști la a cumpăra articole care nu îți sunt necesare.
  • Petreci mult timp pe internet sau prin diverse magazine cercetând produse care îți pot fi sau nu necesare. 
  • Ajungi să ai dificultăți financiare din cauza cumpărăturilor necontrolate.
  • Ai probleme la serviciu, la școală sau acasă din cauza cheltuielilor care au scăpat de sub control.

Efectele pe termen lung ale dependenței de cumpărături pot varia în intensitate și întindere. Mulți dependenți de cumpărături se confruntă cu probleme financiare și pot deveni copleșiți de datorii. Dacă ești shopaholic, relațiile tale personale pot avea, de asemenea, de suferit. S-ar putea să ajungi să te desparți de partener sau să te distanțezi de părinții tăi, de copii sau de alte persoane dragi. 

Din ce cauze apare dependența de cumpărături?

Unii oameni dezvoltă dependența de cumpărături deoarece creierul lor se simte minunat în timp ce își achiziționează tot felul de produse și atunci caută mereu această senzație. Pe măsură ce fac cumpărături, creierul lor eliberează endorfine și dopamină, iar în timp aceste sentimente devin dependență. Alții se simt singuri sau neinteresanți și fac cumpărături cu care să epateze, pentru că vor pur și simplu să le stârnească interesul ori invidia celor din jur, ceea ce nu este un sentiment sănătos. 

De ce ne simțim bine când facem cumpărături?

Cercetările au arătat că luarea deciziilor de cumpărături poate ajuta la întărirea sentimentului de control personal asupra mediului nostru. De asemenea, poate ușura sentimentele de tristețe. Un studiu¹ din 2014 apărut în Journal of Consumer Psychology a constatat că terapia prin cumpărături nu numai că îi face pe oameni mai fericiți imediat, dar poate și să lupte împotriva tristeții persistente. 

Potrivit studiului, tristețea este în general asociată cu sentimentul că situațiile dețin controlul asupra rezultatelor vieții noastre, mai degrabă decât că viața este în propriile noastre mâini. Astfel, alegerile și rezultatele inerente actului de a cumpăra pot restabili un sentiment de control personal și autonomie. Acest lucru este valabil și pentru tristețea reziduală pe care o simțim.

Cumpărăturile cu moderație pot să ne facă bine, spun specialiștii, însă atunci când se ajunge la dependența de cumpărături, aceasta devine o problemă, la fel ca toate dependențele și ar trebui tratată, pentru a evita efectele medorite despre care vorbeam mai sus.

Cum combați dependența de cumpărături?

Nu trebuie întotdeauna să cumperi ceva pentru a te simți bine. De exemplu, poți intra pe un site, poți umple un coș cu tot felul de produse care îți atrag atenția și deja capeți o stare psihică bună. După care, închide site-ul și caută-ți o ocupație constructivă (fă câteva exerciții fizice, fă ordine în birou, joacă-te cu copiii etc.). 

Dacă chiar ai nevoie să-ți cumperi ceva, dar, în timp ce navighezi pe site-ul respectiv, îți mai sar în ochi și alte produse, pune-le pe toate în coșul de cumpărături și lasă-le acolo. Revino asupra coșului a doua zi și vezi dacă încă mai vrei să le cumperi pe toate. De cele mai multe ori, o să constați că nu.

Când faci cumpărături, fie online, fie în magazine, e bine să ai asupra ta o listă, fie și mentală, pentru a te asigura că iei ce ai nevoie și nu ești distras de alte lucruri. De exemplu, dacă știi că îți lipsesc din garderobă o camașă albă cu mânecă lungă și o pereche de ghete, în fiecare magazin în care intri uită-te doar după aceste produse până le găsești pe acelea care îți plac și ți se potrivesc.

Gândește-te la salvarea planetei. La nivel mondial, mulți oameni cumpără mai mult decât au nevoie și aruncă foarte multe lucruri, dintre care majoritatea fac rău apei, solului și faunei, pentru că nu se degradează sau fac acest lucru în zeci ori sute de ani. Stai de vorbă cu tine și întreabă-te dacă chiar vrei să fii un astfel de consumator.

Recunoaște cu sinceritate de ce îți cumperi anumite lucruri. Ai nevoie de ele cu adevărat? Vrei să îți faci o bucurie după ce ai avut o anumită realizare profesională, de exemplu? Dacă este așa, cumpărăturile moderate sunt de ajuns. Sau vrei să impresionezi pe cineva (colegii de muncă, socrii etc.)? Iar dacă da, în ce fel te ajută acest lucru? S-ar putea să constați că imaginea de mare cheltuitor nu te face nici mai fericit cu tine însuți și nici mai apreciat de cei din jur. Dacă ești sincer cu intențiile tale de cumpărare, poți începe să lucrezi la acele aspecte care îți cresc dependența de cumpărături.

Dacă nimic nu funcționează, ia în calcul câteva ședințe de psihoterapie, deoarece un profesionist te poate ajuta să ajungi la cauzele reale ale dependenței de cumpărături și te poate îndruma spre a o combate. Ajutorul unui consilier psihologic trebuie căutat mai ales dacă ai simptome de depresie (sentiment persistent de neputință și dispreț față de propria persoană, iritabilitate, pierderea interesului pentru activități care îți plăceau, comportamente nesăbuite), deoarece dependența de cumpărături poate fi corelată cu această afecțiune.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PsychGuides - Shopping Addiction Symptoms, Causes and Effects
https://www.psychguides.com/behavioral-disorders/shopping-addiction/
Cleveland Clinic - Why Retail “Therapy” Makes You Feel Happier
https://health.clevelandclinic.org/retail-therapy-shopping-compulsion/
Science Direct - The benefits of retail therapy: Making purchase decisions reduces residual sadness
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1057740813001149
1. Studiul „The benefits of retail therapy: Making purchase decisions reduces residual sadness”, apărut în Journal of Consumer Psychology, Volume 24, Issue 3, July 2014, Pages 373-380, https://doi.org/10.1016/j.jcps.2013.12.004, autori: Scott I.Rick et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0