Uterul retrovers: semnificatie, diagnostic si tratament

Uterul retrovers sau retroversat este cel care are o poziție diferită decât cea normală. Poziția firească a uterului ar trebui să fie una anteversă (uterul să fie adus spre față). Când vorbim despre uterul retrovers, acesta are o poziție nefirească, el fiind orientat spre posterior.

Despre uter

Uterul este un organ în formă de pară inversată, care este responsabil pentru o varietate de funcții, cum ar fi sarcina, menstruația, travaliul și nașterea.  Din punct de vedere anatomic, uterul este situat în pelvisul feminin imediat posterior de vezica urinară și anterior de rect.  

Uterul are 3 părți:

  • Fundusul - partea superioară a uterului.
  • Corpul - este partea principală a uterului și include cavitatea uterină.
  • Cervixul - este partea inferioară, îngustă a uterului.

Peretele gros al uterului are 3 straturi:

  • Endometrul este stratul interior care căptușește uterul. Este alcătuită din celule glandulare care produc secreții.
  • Miometrul este stratul mijlociu și cel mai gros al peretelui uterului. Este alcătuit în mare parte din mușchi neted.
  • Perimetrul este stratul seros exterior al uterului. Stratul seros secretă un fluid lubrifiant care ajută la reducerea frecării. Perimetrul face, de asemenea, parte din peritoneul care acoperă unele dintre organele pelvisului.

Mai multe ligamente susțin uterul. Uterul se poate afla în mod natural în diferite poziții, cum ar fi anteversat/retrovertit, anteflexat/retroflexat sau linia mediană și poate fi rotit (în special în timpul sarcinii). Cel mai frecvent, uterul se află într-o poziție anteflexată și anteversată la 50% dintre femei.

Atunci când uterul se află într-o poziție retroversată/retroflexată sau „înclinată”, poate provoca dureri pelvine, dispareunie, incontinență minoră, dificultăți de fertilitate și dificultăți la inserarea tampoanelor. În timpul sarcinii, acest lucru poate duce la încarcerarea uterului.

Ce înseamnă că o femeie are uterul retrovers sau uter retroversat?

Uterul retrovers reprezintă situația în care acest organ este orientat spre posterior, adică spre coloana vertebrală a femeii. Această situație este în contrast cu poziția normală, când uterul este în ușoară anteversie (îndoirea sau poziționarea este anterioară, înspre față), așa cum se întâmplă la majoritatea femeilor. În mod normal, uterul este îndoit sau întors anterior, înspre față, în direcția vezicii urinare, iar capătul anterior este ușor concav. Statisticile de peste hotare arată că 1 din 3 femei ori 1 din 5 femei are uterul retrovers, adică acesta este îndoit către coloana vertebrală.

Ca să-ți faci o idee mai bună despre cum arată un uter retroversat în pelvis, gândește-te la uter ca la litera U. Într-un uter retroversat, partea curbată a literii U este îndreptată spre partea inferioară a spatelui. Deschiderea U este colul uterin (deschiderea către uter din vagin). Dacă uterul este retrovers, colul uterin este îndreptat spre burtă. Este mai tipic ca partea curbată a literii U să fie îndreptată către burtă și colul uterin să fie îndreptat către rect (acest lucru poartă numele de uter antevertit).

Cum se modifică mărimea uterului de-a lungul timpului

Te poți naște cu un uter retrovers sau acesta se poate dezvolta mai târziu în viață.  Mărimea uterului nu rămâne aceeași toată viața femeii. Uterul poate varia, în mărime și formă, în funcție de faza de reproducere a femeiei și de răspunsul la hormonii sexuali feminini.

  • Vârsta prepubertară: uterul este mic, iar colul uterin este mai lung decât corpul (partea principală a uterului). Raportul dintre colul uterin și corp este de 2:1.
  • Vârsta reproductivă: Mărimea matură, corpul este mai mare decât colul uterin, iar raportul col uterin/corp este de 1:2.
  • Post-menopauză: Uterul este atrofic, dimensiunea corpului este mai mică decât colul uterin. Raportul dintre colul uterin și corp este de 2:1.

În plus, pe măsură ce femeia ajunge la menopauză, uterul începe să se atrofieze în principal din cauza lipsei de stimulare hormonală și a lipsei menstruației.

Cauze uter retrovers

Experții spun că poziționarea atipică a uterului poate fi cauzată de salpingită sau de presiunea cauzată de o tumoră care se dezvoltă în acea zonă. Însă mai există și alte cauze posibile.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Printre alte cauze posibile se numără:

Cicatrici sau aderențe

Țesuturile asemănătoare cicatricilor de la intervenții chirurgicale pelvine anterioare (inclusiv nașteri prin cezariană), boala inflamatorie pelvină sau alte infecții pot face ca țesuturile din uter să se lipească de alte organe.  

Fibroame

Fibroamele uterine sau alte excrescențe de pe uter îi pot schimba uterului forma și poziția.

Endometrioza

Cu această afecțiune, țesuturile precum mucoasa uterului se formează în afara uterului. Aceste celule se pot atașa de alte organe din pelvisul tău și pot face ca uterul să devină retrovers.

Nașterea

Odată ce nașteți, mușchii și ligamentele planșeului pelvin sunt întinși și slăbesc, ceea ce poate determina ca uterul să se încline.

Menopauză

Persoanele aflate la menopauză vor avea mușchii pelvieni slăbiți din cauza diminuării estrogenului. Ligamentele care țin uterul nu îl pot susține și îl fac să se întoarcă.

Complicații uter retrovers

Nu există suficiente cercetări pentru a conecta direct afecțiunile intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS) sau constipația cronică, cu un uter retrovers. Cu toate acestea, fibromul uterin și endometrioza, cauze comune ale uterului retrovers, au fost legate de simptomele sindromului colonului iritabil.  

Dacă vorbim despre complicațiile asociate, uterul retrovers poate avea o incidență mai mare în ceea ce privește avortul spontan.

Simptomele întâlnite la femeile cu uterul retrovers

Unele dintre femeile care au uterul retrovers nu prezintă niciun fel de simptome. Asta înseamnă că este posibil că pacienta să nu știe că are o poziție nefirească a uterului. Dacă, însă, femeile au simptome, acestea pot fi:

  • durere în vagin sau în zona lombară în timpul actului sexual;
  • durere în timpul menstruației;
  • dificultate la introducerea tampoanelor intravaginale;
  • frecvența urinară sporită sau senzația de presiune în vezica urinară;
  • infecții de tract urinar;
  • ușoară incontinență urinară;
  • zona inferioară abdominală este ușor ieșită în afară.

O afecțiune asociată cu uterul retrovers, cum ar fi endometrioza, poate cauza apariția unor simptome precum:

  • durere în timpul raportului sexual,
  • poziția din timpul sexului, când femeia stă deasupra, provoacă de obicei cel mai accentuat disconfort;
  • durere în timpul menstruației, mai ales dacă poziția anormală a uterului e asociată cu endometrioza.

Ce implicații poate avea uterul retrovers în cazul fertilității

Un uter retrovers nu afectează, de obicei, șansele femeii de a concepe un copil. Această condiție este uneori asociată cu alte diagnostice care ar putea afecta fertilitatea, cum ar fi: endometrioză, boala inflamatorie pelvină (anexita) și fibroamele uterine.

Endometrioză și fibroamele uterine sunt, adeseori, afecțiuni ce pot fi tratate sau corectate prin intermediul procedurilor chirurgicale minore. Dacă boala inflamatorie pelvinp este depistată precoce, ea poate fi tratată cu antibiotice.

Ce implicații are uterul retrovers în sarcină

Faptul că o femeie are uterul retrovers nu înseamnă neapărat că acesta îi afectează viabilitatea unei sarcini, însă e important să reții că uterul retrovers poate pune mai multă presiune pe vezică în primul trimestru de sarcină. Din această cauză, gravida se va confrunta fie cu incontinență urinară sporită, fie cu dificultăți la urinare. De asemenea, uterul retrovers poate cauza dureri de spate în cazul unor femei.

În plus, uterul va fi mai greu de observat în timpul ecografiilor din sarcină, până când începe să își mărească volumul, odată cu dezvoltarea fătului. Pentru a urmări evoluția sarcinii, reține că este posibil ca medicul să folosească ecografia transvaginală în primul trimestru.

Prin ce schimbări va trece uterul în timpul sarcinii

Uterul femeii ar trebui să se extindă și să se poziționeze în față, către sfârșitul primului trimestru de sarcină, de obicei între săptămânile 10 și 12. Această modificare va face că uterul să se „ridice” din pelvis și să nu mai fie orientat spre posterior. În unele cazuri, însă, uterul nu va putea să facă această modificare. Uneori, acest lucru este cauzat de anumite aderențe, care mențin uterul „ancorat” în pelvis. Dacă uterul nu își schimbă poziția și nu este orientat spre față (așa cum ar fi normal), riscul de avort spontan poate crește, însă situația aceasta (numită și încarcerare uterină) este rară.

Diagnostic și tratament în cazul femeilor cu uterul retrovers

Examinarea pelvină va arăta care este poziția uterului. Chiar și așa, uneori, uterul retrovers poate fi confundat cu o formațiune care se dezvoltă în zona pelvină sau cu un fibrom uterin în creștere. Dacă este necesar, medicul va efectua examenul rectovaginal, pentru a putea face diferența între o formațiune (benignă sau malignă) și un uter retrovers. Ecografia poate fi utilizată pentru ca medicul ginecolog să poată vedea poziția exactă a uterului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

De cele mai multe ori, tratamentul nu este necesar, însă afecțiunile care contribuie la poziționarea anormală a uterului, cum ar fi endometrioza sau aderențele ar trebui tratate corespunzător. Prognosticul este unul bun, mai ales că, în majoritatea cazurilor, uterul retrovers nu cauzează probleme.

Dacă totuși apar probleme, medicul poate recomanda:

  1. Tratament pentru afecțiunea de bază - cum ar fi terapia hormonală pentru endometrioză.
  2. Exerciții fizice - dacă mișcarea uterului nu este împiedicată de endometrioză sau fibrom și dacă medicul poate repoziționa manual uterul în timpul examinării pelvine, exercițiile pot ajuta.  
  3. Pesar – un mic dispozitiv din silicon sau plastic poate fi plasat fie temporar, fie permanent pentru a ajuta la susținerea uterului în poziția înainte. Cu toate acestea, pesarele au fost legate de risc crescut de infecție și inflamație. Un alt dezavantaj este că actul sexual este încă dureros pentru femeie, iar pesarul poate provoca disconfort și pentru partenerul ei.
  4. Chirurgie – folosind tehnici chirurgicale laparoscopice, uterul poate fi repoziționat astfel încât să se așeze deasupra vezicii urinare. Această operație este relativ simplă și de obicei are rate mari de reușită. În unele cazuri, poate fi luată în considerare îndepărtarea chirurgicală a uterului (histerectomie).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
U.S. National Library of Medicine - Retroversion of the uterus
https://medlineplus.gov/ency/article/001506.htm
Anatomy, Abdomen and Pelvis, Uterus, 2021, Muhammad Atif Ameer; Sarah E. Fagan; Jessica N. Sosa-Stanley; Diana C. Peterson.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470297/
American Pregnancy Association - Tilted uterus 
http://americanpregnancy.org/womens-health/tipped-uterus/
 

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0