7 tratamente non-farmacologice pentru cei cu gonartroza si coxartroza

Când vine vorba de tratarea osteoartritei de la nivelul genunchiului (gonartroză) și șoldului (coxartroză), pacienții au mai multe opțiuni decât ar fi crezut, pe lângă variantele medicamentoase.

Artroza sau osteoartrita este o boală degenerativă asociată cu îmbătrânirea, care afectează în principal cartilajele, dar nu numai; acestea se rigidizează și se uzează, provocând durere și ducând la pierderea mobilității articulațiilor. Osteoartrita poate degrada cartilajul, poate schimba forma oaselor și poate provoca inflamații.

STUDII VIITOARE PENTRU GONARTROZĂ

Gonartroza și coxartroza apar în general după 50 de ani

Artroza afectează de obicei mâinile, genunchii, șoldurile, partea inferioară a spatelui și gâtul. Semnele bolii apar de obicei mai des la persoanele de peste 50 de ani, însă pot să apară și la persoanele mult mai tinere, în special la cele care au suferit o leziune articulară anterioară.

E bine de știut că gonartroza și coxartroza nu se vindecă, dar medicamentele, dispozitivele de asistență și alte tratamente pot ajuta la gestionarea simptomelor. Ca ultimă soluție, o articulație deteriorată poate fi înlocuită chirurgical cu una realizată dintr-o combinație de metal, plastic sau ceramică.

Tratament standard artroză

În general, pentru persoanele afectate de artroză se recomandă mai multe metode de gestionare a simptomelor:

  • Medicamente (analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi, plasmă bogată în trombocite etc.); uneori, se prescriu și medicamente aprobate inițial pentru alte boli, dar care au dovedit efecte bune în tratarea artrozei, cum ar fi duloxetina, care este un antidepresiv sau pregabalinul, care este un agent antiepileptic.
  • Exerciții de întărire a mușchilor, de echilibru și de reducere a rigidității; activitatea fizică este o parte esențială a planului de tratament pentru artroză, recomandarea fiind de 150 de minute de exerciții fizice moderate până la intense pe săptămână.
  • Pierdere în greutate pentru pacienții supraponderali sau care suferă de obezitate; slăbitul sănătos se face cu ajutorul unei diete echilibrate, care să includă un număr potrivit de calorii pentru fiecare persoană în parte, și a mișcării efectuate regulat.
  • Alimentație echilibrată, bazată pe ingrediente hrănitoare (legume, fructe, proteine slabe, cereale integrale etc.) și atenție la consumul de alcool.
  • În ultimă instanță, intervenție chirurgicală; o operație de înlocuire a articulației combate durerea și poate îmbunătăți funcționarea.

Tratamente non-farmacologice recomandate de experți

Societatea Internațională de Cercetare a Osteoartritei (OARSI), o organizație nonprofit care susține cercetarea și tratamentul în domeniul osteoartritei, a făcut o serie de recomandări pentru tratamentul gonartrozei și coxartrozei, care țin cont de diferite caracteristici ale pacientului.

1. Educarea pacientului

Multe organizații și numeroși experți le recomandă pacienților să învețe tot ceea ce pot despre forma lor de osteoartrită (fie că este gonartroză, fie că este coxartroză) și despre tratamentul acestei boli. De exemplu, în cadrul unui studiu, cercetătorii au sugerat că pacienții ar putea fi ajutați de sesiunile educaționale de grup și de sfaturile oferite prin telefon. Ce trebuie să rețină pacienții este că sfatul medicului lor este foarte important și că ar trebui să respecte recomandările acestuia în ce privește tratamentul și stilul de viață pentru a-și ține mai bine boala sub control.

2. Exercițiile fizice

O varietate de exerciții, cum ar fi antrenamentele de forță, aerobicul și o paletă largă de mișcări și de elemente din tai chi pot fi de folos atât în cazul ușurării durerii, cât și în cazul redării funcționării zonei afectate în cazul artrozei genunchiului (deci gonartroza). Exercițiile efectuate în apă, deși oferă doar beneficii minore în ceea ce privește durerea, pot îmbunătăți semnificativ funcționarea articulațiilor atât în cazul gonartrozei, cât și în cazul coxartrozei.

3. Scăderea în greutate

O amplă analiză a mai multe studii științifice a arătat o reducere importantă a durerii și a dizabilității în cazul pacienților supraponderali cu gonartroză (osteoartrita genunchiului) care au dat jos un anumit număr de kilograme. Recomandarea experților este ca pacienții să încerce să scape de 5% din greutatea lor corporală, pe o perioadă de 20 de săptămâni, pentru ca tratamentul să fie eficient. Beneficiile scăderii în greutate în cazul osteoartritei șoldului nu au fost încă dovedite. Pentru a-și face un program de slăbit sănătos, e bine ca pacientul să ceară sfatul medicului de familie.

4. Acupunctura

Acupunctura este o formă de medicină tradițională chineză, care implică introducerea unor ace foarte subțiri în anumite puncte de pe corp. Acupunctura a fost analizată ca potențial tratament pentru durerea cauzată de artroză, însă recomandarea experților este incertă. Efectul în ceea ce privește durerea cauzată de osteoartrita nu a fost considerat semnificativ, dar acest lucru nu înseamnă că metoda nu poate fi încercată.

5. Balneoterapia

Experții OARSI au evaluat și folosirea balneoterapiei ca tratament non-farmacologic pentru artroză, metodă care presupune ca pacienții să petreacă o perioadă beneficiind de terapii cu ape de la izvoarele minerale calde. Concluzia cercetătorilor a fost că balneoterapia este o terapie adecvată pentru persoanele care suferă de multiple forme de osteoartrită și de alte afecțiuni și care au puține opțiuni de tratament. În România există mai multe stațiuni balneare unde se pot face tratamente inclusiv pentru artroză.

6. Genunchiere, manșoane pentru încheieturi și alte dispozitive medicale

O analiză făcută de experți a constatat că genunchierele și ortezele pentru picior s-au dovedit a fi eficiente în reducerea durerii și rigidității articulațiilor și, totodată, au îmbunătățit funcția genunchiului în cazul pacienților cu gonartroză, fără a provoca reacții adverse. Sfatul cel mai important: folosirea acestor dispozitive medicale trebuie făcută la recomandarea medicului specialist.

7. Suplimentele alimentare

Unele studii au constatat că există anumite dovezi care arată că suplimentele din măceșe și cele din ghimbir în cantități foarte concentrate ar putea fi de ajutor pacienților care au artroză la nivelul genunchiului și șoldului. Deși uleiul de pește are proprietăți antiinflamatoare, sunt necesare mai multe studii pentru a dovedi eficacitatea acestui remediu în tratamentul pentru artroză.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Cel mai frecvent utilizat tratament alternativ pentru osteoartrită este glucozamina, deși studiile științifice au arătat rezultate mixte. În mod similar cu condroitina, efectul asupra ușurării simptomelor este incert - unele cercetări au dovedit anumite efecte, în timp ce altele nu au arătat niciun beneficiu semnificativ față de placebo. În realitate, efectele pot să difere de la o persoană la alta, deci pacientul poate încerca să vadă ce anume funcționează la el și ce nu.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Arthritis Foundation - Osteoarthritis
https://www.arthritis.org/diseases/osteoarthritis
Frontiers - New Trends in Pharmacological Treatments for Osteoarthritis
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.645842/full


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0