6 simptome ale gonartrozei pe care nu ar trebui sa le ignori

Exista trei tipuri diferite de artrita care pot aparea in genunchi. Cel mai des intalnit tip este gonartroza (numita si osteoartrita genunchiului), o boala progresiva, care uzeaza treptat cartilajul articulatiilor genunchiului. Osteoartrita sau artroza genunchiului cel mai probabil apare dupa varsta a doua.

In afara de gonartroza, pacientii pot dezvolta in unele cazuri artrita reumatoida (o boala inflamatorie care poate lovi la orice varsta) sau artrita post-traumatica, boala care de dezvolta ca urmare a unei leziuni la genunchi (poate sa apara chiar si dupa ani buni, dupa o ruptura de menisc, o leziune a ligamentului sau o fractura de genunchi).

Este important sa mergi la medic pentru un diagnostic corect si sa discuti despre tratamentul care poate avea succes in cazul tau. De asemenea, nu ignora simptomele de mai jos, care pot indica instalarea gonartrozei (osteoartrita genunchiului):

1. Cresterea treptata in intensitate a durerii

La inceput, este posibil sa observi ca durerea apare dimineata sau dupa ce ai avut o perioada de inactivitate. E posibil ca genunchii sa te doara atunci cand urci scarile, cand te ridici dintr-o pozitie (de stat in fund) sau cand ingenunchiezi. Te dor genunchii chiar si atunci cand faci o plimbare. Sau simti durerea pur si simplu atunci cand te asezi, cand iei loc pe scaun. Durerea de genunchi care te trezeste din somn poate fi un simptom al osteoartritei genunchiului (gonartroza).

NEWSLETTER DOC DEDICAT

2. Genunchiul este umflat sau zona are o sensibilitate crescuta

Artroza genunchiului sau gonartroza poate provoca inflamatii periodice. Acest lucru poate fi cauzat de formarea unor osteofitii (numiti si pintenii ososi) sau de acumularea unui exces de lichid in genunchi. Umflarea poate fi mai pronuntata dupa o perioada lunga de inactivitate, cum ar fi atunci cand pacientul se trezeste dimineata, dupa multe ore de somn.

Pielea de pe genunchi poate sa para rosie sau sa se simta calda la atingere. In timp, persoana se poate confrunta cu o inflamatie cronica a genunchiului, care nu se imbunatateste o data cu administrarea medicamentelor antiinflamatoare.

3. Articulatiile devin mai rigide, imobile

In timp, muschii genunchiului se pot slabi, iar intreaga structura a articulatiilor poate deveni instabila. Slabiciunea generala in interiorul genunchiului poate determina genunchiul sa cedeze sub presiune sau sa devina rigid, imobil. De asemenea, articulatia se poate bloca, astfel incat pacientul nu poate indoi genunchiul sau nu poate indrepta piciorul. Pacientul va observa ca aceste simptome apar si dispar.

4. Genunchii trosnesc sau produc anumite sunete, ca si cand se crapa ceva

Atunci cand pacientul se misca, el poate avea o senzatie de "macinare" in interiorul genunchiului afectat. Este posibil chiar sa auda sunete ca si cand ar trosni sau ar crapa ceva, sunete care vin de la genunchi. Aceste simptome pot sa apara atunci cand persoana a pierdut o parte din cartilajul neted care este de ajutor intr-o gama variata de miscari. Daca pacientul are artroza genunchiului, sunetele si "macinarea" sunt rezultatul suprafetelor aspre si ale pintenilor ososi care se freaca unii de ceilalti, pe masura ce persoana isi misca articulatiile.

5. O gama mica de miscari permise

In cazul pacientilor cu gonartroza (forme severe), chiar si cele mai simple miscari pot deveni dificile sau imposibile. Pacientul va observa ca paleta de miscari devine resrtansa atunci cand urca scarile sau participa la activitati sportive. Osteoartrita genunchiului sau gonartroza nu face decat sa uzeze sau sa "roada" cartilajul. Pe masura ce boala se inrautateste, va fi din ce in ce mai greu ca articulatiile genunchiului sa functioneze normal, iar pacientului ii va fi din ce in ce mai dificil sa indeplineasca sarcinile simple, de zi cu zi. In timp, va avea probleme in ceea ce priveste mersul pe jos, care va deveni imposibil fara un cadru sau un baston. Tocmai de aceea, este esential ca pacientii de toate varstele sa nu ignore aceste simptome si sa mearga rapid la medicul specialist.

6. Ingustarea sau pierderea spatiului articular

Radiografiile la genunchi sunt o unealta excelenta de diagnostic, deoarece metoda arata clar daca spatiul articular este ingustat sau inexistent. Spatiul care in mod normal este ocupat de cartilaj este uzat si "macinat" si osul expus si neacoperit este prezent, iar in urma radiografiei semnele sunt clare. Pintenii ososi se dezvolta de-a lungul marginilor articulatiei si reflecta incercarea organismului de a se repara singur. Acestia sunt un simptom comun al gonartrozei (osteoartrita genunchiului).

Campanie DOC-Time RMN

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0